Kongres Kultury 2016

Zbierz14359133_549092205296629_2276114994660741004_nmy się! – to hasło tegorocznego Kongresu Kultury. Postanowiłyśmy zatem na nie odpowiedzieć i wyruszyć do Warszawy. Było to niezwykłe spotkanie. Obywatelskie, demokratyczne, inspirujące, dające nadzieje na przyszłość.
W atmosferze dialogu spotkało się wiele różnych środowisk, nauczyciele, twórcy, aktorzy, politycy, animatorzy, teoretycy, profesorowie, ekonomiści, praktycy pełni nadziei i Ci mniej optymistyczni. Każda z grup miała odmienne poglądy dotyczące Kultury, jednak w tej różnorodności dialog przebiegał harmonijnie i budująco. Wypracowane zostały rekomendacje dla rozwoju kultury i teraz z niecierpliwością czekamy, aż wszystkie zostaną zebrane i opublikowane. Wróciłyśmy pełne pomysłów, energii i wiedzy do dalszej pracy. Chcemy budować w przestrzeni naszego miasta to dobro wspólne, którym jest KULTURA, i zebrać wokół nas tych, którzy odpowiedzą lokalnie na hasło – ZBIERZMY SIĘ!

_20161008_101141

dsc_0146